Keď počujem, že má reštaurácia Michelinsku hviezdu, predstavím si reštauráciu na úrovni a samozrejme vo vyššej cenovej kategórii.
Nemusí to tak byť. O tom, že Michelinska hviezda nie je len pre drahšie podniky, svedčí príbeh podniku v Singapure. Street-food v Singapure, ktorý podáva jedlo na plastovom tanieri sa môže pochváliť práve týmto ocenením.
Hawker Chan predáva jedlo aj za 3 singapurské doláre (SGD), čo je v prepočte iba 1,87 €. Ide tak o najlacnejšie jedlo, ktoré je ocenené Michelinskou hviezdou. Chan získal ocenenie v roku 2016. Odvtedy otvoril v Singapure ďalšie dve prevádzky. V súčasnosti rozbieha franšízy v ďalších šiestich krajinách. Hlavnou pochúťkou je kuracie mäso s ryžou, ktoré volá aj “kuracia ryža”. Hawker Chan patrí do komunity Hawkerov, čo sú pouliční (stánkoví) predajcovia jedál. “Kuracia ryža” patrí v krajine k národným jedlám a je dostupná na každom kroku. Michelinskú hviezdu má okrem Chana ešte jeden Hawker, ale jeho ceny začínajú na 5 SGD (3,12 €). V stánku cena síce začína na troch singapurských dolároch, ale môže sa vyšplhať až na šestnásť SGD, čiže desať eur. V tejto “vysokej cene” už kúpite celé kurča.